Yoga & werkstress 

Wat is yoga?
Yoga is een combinatie van bewegen, ontspannen en bewust ademen. Ons lichaam en brein staan continu aan en voor veel mensen vaak té veel aan. Het is belangrijk om rustpauzes in te lassen, om je brein rust te geven. Yoga is een doeltreffende manier om het zenuwstelsel te kalmeren zodat het lichaam én de geest kalmeert. Yoga is meer dan alleen het doen van lichaamshoudingen en ademoefeningen. Yoga is een leefstijl. Het is een leefstijl waarbij je gezond eet, met regelmaat beweegt en de natuur in gaat als ook de stilte opzoekt. Gun jezelf me-time en doe de dingen die jou energie geven!

Hoe kan yoga werkstress verminderen?

Yoga leert je onnodige spierspanning los te laten
Heel vaak houden we onbewust spierspanning vast. We zitten achter de computer met onze schouders opgetrokken, onze kaken op elkaar of ons voorhoofd gefronst. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het lichaam vast komt te zitten. Door het doen van fysieke yogaoefeningen rek en strek je het lichaam, gebruik je bewust diverse spiergroepen én laat je deze na de oefening  weer los. Ook wordt je door het beoefenen van yoga meer lichaamsbewust en is het gemakkelijker waar te nemen welke spieren –  gedurende de (werk)dag – onnodig aangespannen worden. Zo integreer je de yoga in het dagelijks leven en helpt het je opgebouwde spanning los te laten.

Yoga leert je bewuster te ademen
Onze adem is direct gekoppeld aan ons zenuwstelsel. Ademen we snel, dan koppelt ons zenuwstelsel dit aan gevaar en stress. Ademen we rustig, dan kan ons lichaam ontspannen. Het zenuwstelsel bestaat uit een gas- en een rempedaal (Sympathisch en Parasympatisch zenuwstelsel). Veel mensen hebben continu het gaspedaal ingedrukt en gaan maar door. De rem werkt daardoor steeds minder goed. Een bewuste adem helpt je om deze rem weer te vinden en om op tijd de pauze knop in te drukken. Een rustig ademritme waarbij de uitademing langer duurt dan de inademing brengt direct ontspanning. Neem af en toe een adempauze, ook als je achter je bureau zit.

Tip:  Adem 4 tellen in en 6 tellen uit. Doe dit 3-10 keer en je zult al verschil voelen!

 Yoga helpt je om bewust uit de “er moet nog zoveel” te stappen
Onze takenlijst van alles wat we nog moeten doen is vaak enorm lang. Met als gevolg dat we al moe en misschien ook wel ontmoedigd raken als we de takenlijst zien. We zetten ons schrap en gaan door. Het gaspedaal volledig ingedrukt, de spierspanning op scherp, de adem vaak versneld. Wat zou er gebeuren als je er even uitstapt? In plaats van doorgaan, bewust een pauze neemt? Stel jezelf de vraag: “Moet ik dit NU doen?”

Tip: Gun jezelf een pauze mét als doel je lijf en geest te resetten: maak een wandeling, doe  yoga en/of ademoefeningen, kijk bewust naar buiten. Door een échte pauze, komt er ruimte om vervolgens productiever en creatiever verder te werken.

Stoelyoga tussendoortjes

Geen tijd om uitgebreid yoga te doen? Doe dan een stoelyoga-tussendoortje. Op mijn site vindt je een stoelyoga tussendoortje en als je deze prettig vindt,kan je er nog twee aanvragen. Gun jezelf deze rustpauze en ervaar zelf wat het voor jou doet.

Tip: Neem in plaats van een 10 minuten klets- en koffiepauze eens samen een Stoelyoga-tussendoortje. Spreek met je collega’s een tijdstip af om samen de oefeningen te doen. Start de video op hetzelfde moment en verbind je zo met elkaar.