Stoelyoga voor mensen met dementie

Blijven bewegen én ontspannen is belangrijk voor ieder mens, dus ook voor mensen met dementie. Stoelyoga is een veilige een eenvoudige manier van bewegen. De oefeningen hoeven alleen maar nagedaan te worden. Door in een rustig tempo en met volle aandacht te bewegen, komt er ook rust in het hoofd. Stoelyoga kan gedaan worden tot in een vrij ver gevorderd stadium van dementie.  

Wat is stoelyoga

Stoelyoga is een eenvoudige manier van bewegen op de stoel. U hoeft zich er niet voor om te kleden en kunt zelfs de schoenen aanhouden. U beweegt uw hele lichaam in een rustig tempo, en door te concentreren op de adem is het heel ontspannen voor het hoofd. Yoga klinkt misschien voor sommige zweverig, maar ik houd het juist met beide benen op de grond. Steeds meer mensen doen aan yoga en ervaren de positieve effecten ervan.

Mijn droom is dat stoelyoga veel meer ingezet wordt bij mensen met dementie. Uit onderzoek én uit mijn persoonlijke ervaring is gebleken dat stoelyoga een positieve bijdrage levert bij mensen met dementie. Vooral het bewegen in aandacht en in rust zorgen hiervoor. En stoelyoga is een veilige manier van bewegen, omdat de stoel letterlijk houvast biedt.

Ik pas de oefeningen volledig aan op de mogelijkheden van de persoon op dat moment. We doen alleen oefeningen  die iemand kan. Dit bevordert de eigenwaarde, kijk eens wat ik nog kan! Door het herhalen van oefeningen treedt er vaak toch een zekere herkenning op. En de onstpanning zorgt voor meer rust in het hoofd.

“Ik vind het prachtig om te zien dat de mensen met dementie genieten van de stoelyoga sessies. Het zijn oefeningen die ze allemaal op hun eigen manier kunnen uitvoeren en geeft hen daardoor zelfvertrouwen. Door in rust te bewegen, breng stoelyoga ook ontspanning. En het samen bewegen brengt de gezelligheid. Drie hele belangrijke aspecten van stoelyoga.”

Judith Voermans

Goed voor fysieke lichaam

Yoga verbetert uw balans en gevoel van stabiliteit. Ook zorgt het rekken en strekken voor flexibiliteit van het lichaam en houdt u uw botten sterk. 

Brengt ontspanning

We ondersteunen de oefeningen met een rustige adem. Door te concentreren op uw eigen adem en de oefeningen eraan te verbinden onstaat er een dieper gevoel van ontspanning.

Houd hersenen scherp

Het lichaam en de geest zijn aan elkaar verbonden, dat weten we inmiddels gelukkig. De rustige bewegingen die we koppelen aan de adem zetten onze zorgen even opzij. Maar ook doen we specifieke oefeningen die de de beide hersenhelften aan het werk zetten en vitaal houden.

Brengt gezelligheid

Of het nu thuis is of in een groep. Samen yoga doen brengt gezelligheid. Het verbindt en is een vorm van aandacht. Zeker ook het moment na afloop, samen gezellig een kop koffie of thee drinken.

Voor een zorginstelling

Steeds meer zorginstellingen bieden stoelyoga aan. Ik verzorg met alle liefde deze sessies voor verschillende huizen. Interesse? Neem contact met mij op voor meer informatie.

Individueel aan huis

Stoelyoga aan huis is een vorm van persoonlijke aandacht. De oefeningen worden geheel afgestemd op degene die stoelyoga ontvangt. De mantelzorger kan ook meedoen! 

In een groep

Bij voldoende interesse is er binnenkort speciaal voor mensen met dementie op woensdagochtend een stoelyoga sessie in het dorpshuis in Well. Mantelzorgers zijn ook welkom! Ook interesse? Laat het me weten!

Samen bewegen met mijn vader…

Persoonlijke aandacht

Mijn vader, die ze ziekte van Alzheimer heeft, is mijn inspiratiebron om yoga te verzorgen voor mensen met dementie. Na het overlijden van mijn moeder kwam ik veel bij hem thuis en zijn we in de huiskamer stoelyoga gaan doen. Ik merkte dat dit goed voor zijn lichaam en geest was en hij zich volledig kon ontspannen. Samen yoga doen is ook een moment van aandacht. Dat vind ik misschien nog wel het allerbelangrijkste. Nu woont mijn vader in een huis voor mensen met dementie en als we nu stoelyoga doen, mogen alle bewoners meedoen!